Australiens topp 10 termiska källor

Australiens topp 10 termiska källor

HOT SPRINGS är oftast förknippade med vulkanaktivitet. Men i Australien där det inte finns någon aktiv vulkanism för att ställa naturens ångpannor, har våra värmekällor ett annat ursprung. Grundvatten simmar genom porös berggrund och cirkulerar i djupa underjordiska reservoar där temperaturen höjs av värme som utstrålar från jordens smält kärna. Tusentals, till och med hundratusentals år, efter att ha kommit in i marken, stiger detta uppvärmda vatten under tryck och ut genom naturliga sprickor eller borrade borrningar för att komma fram som värmefjädrar. Australien har många av dessa hettvattenställen delvis beroende av den stora artesiska bassängen, som ligger under nästan en fjärdedel av kontinenten. Denna stora, gamla, naturliga vattenreservat är världens största och djupaste artesiska system.

På Simpson-ökens västra kant bubblar vatten till ytan på mer än 120 platser runt Dalhousie Springs. Här kan du titta på en spektakulär outbacksolnedgång medan du blötlägger i 37C till 43C mineraliserat vatten i huvudfjädern. Som det enda permanenta vattnet För kilometer i alla riktningar skapar dessa fjädrar sanna öken oaser. Nedre södra Arrernte och Wangkangurru människor har använt dem under årtusenden och fjädrarna stöder också unikt vattenlevande liv, inklusive endemiska fiskarter som Dalhousie Hardyhead.

av en stor havssköldpadda som reste inlandet till Nettle Creek, där hon värmde vattnet. Inbäddat i norra Queenslands Atherton Tableland, har områdets sultiga vatten dragit besökare i tusentals år. På 1890-talet upprättades en hälsoutflykt på Innot Hot Springs där vatten kan nå upp till 75 ° C direkt från Nettle Creek.

3. Hastings grottor och termiska källor

Hastings, en liten by söder om Hobart, har imponerande dolomitgrottor och en smattering av värmekällor. Vatten från berg till väst suger sig in i jorden, där det värms upp av heta stenar djupt under jorden innan du bubblar tillbaka till ytan på Hastings. Här kan du suga i 28 C vatten omgivet av frodiga trädvaror. Ta en promenad genom tempererad regnskog till sammanflödet av två stränder en varm, en coldand doppa din hand in för att känna skillnaden.

4. Mataranka Thermal Pool och Bitter Springs

Mataranka är hem för fantastiska turkosfjädrar och lockar tusentals besökare årligen. Cirka 100 km sydost om Katherine, 34C vattnet stiger upp i de idylliska bitter- och regnbågefjädrarna och pooler under pappersbarkar och kålpalmer. En massiv kalkstenformation ligger under denna region och sträcker sig österut till Queensland. Vatten simmar igenom det, värmer under jord och sedan brunnar upp färgade livfulla blått med upplöst kalksten.

Bitter Springs. (Bild Kredit: Mark Higgins)

I hjärtat av Kimberleys El Questro vildmarkspark, sätter varmvattenkaskader genom tiered pooler i Zebedee Springs. Lush Livistona och Pandanus palmer borste

det klara vattnet som kommer från en fellinje

i rena sandstensklippor och kan härröra från så långt bort som Nya Guinea. För att minska miljöpåverkan på denna natursköna plats, är källorna 26C till 34C öppna för allmänheten endast från 07:00 till middagstid.

Zebedee Hot Springs. (Bildkredit: Philip Schubert)

6. Paralana geotermiska källor

Du vill inte suga i dessa fjädrar eftersom de är uppvärmda genom sönderfallande radioaktiva ämnen. Uranrika graniter som ligger bakom Northern Flinders Ranges värmevatten som härrör från det 1 miljarder år gamla Paralana felsystemet vid temperaturer 40C till 62C. Radongas bubblar här i två små termiska dammar, vilket gör området hundra gånger mer radioaktivt än de flesta delar av Australien. Antarktisutforskare och geolog Douglas Mawson studerade dessa källor 1927 och algerna och bakterierna som lever kvar i dem är fortfarande en källa till fascination för forskare idag, vilket tyder på vad livet på Mars skulle kunna vara.

Opalar är inte den enda underjordiska skatten på Lightning Ridge. Australiens opala huvudstad har också lugnande artesiska borrhål med vatten som hålls vid en temperatur av 40 C till 50 C och som härrör från djupt in i Great Artesian Basin. Lightning Ridge-borrningen sjönk i början av 1960-talet av lokala graziers, vilket gav en mycket nödvändig permanent vattenkälla för opal gruvstaden. Idag drar trötta fossickers och besökare i det fria samhällsbadet under den bländande outback nattehimlen.

Lightning Ridge Bore Baths. (Bildkrediter: Wikicommons)

Mineralbad etablerades först vid Moree 1895 efter det att en borrning borde medfört 41C vatten till ytan. 1965 uppmärksammade området nationell uppmärksamhet när det blev scenen för ett sällsynt ögonblick i den aboriginala medborgerliga rättighetsrörelsen. Moree var ett nyckelstopp på Freedom Rides ledde genom land NSW av studentaktivister för att lyfta fram raslig segregering. Här ledde aktivisten Charles Perkins lokala inhemska barn in i baden, trotsade en lag genom att förbjuda aboriginalbefolkningen och en bitter protest utbröt. Badet är nu på National Heritage List.

Runt Eulo i sydvästra västra Queensland, släter slät grått lera ut där en ‘supergrupp’ av Great Artesian Basin springs bubblor till ytan. På dessa platser finns många sällsynta och endemiska arter, inklusive gräs, fiskar, kräftdjur och insekter. Som en permanent vattenkälla i ett halvtört landskap har fjädrarna också upprätthållit människor i tusentals år. Det finns uppgifter om att två av källorna var enstaka platser av värdshus där vattnet användes för att brygga öl. Nu kan du bada här i mineraliserad leran i ett rustikt badhus.