Australiensisk geografisk

Australiensisk geografisk

THUNDER RUMBLES OVER FLAT saltbush land en halvtimme körs ut ur Coober Pedy. Mörka moln i horisonten gör det inte bra. Härifrån omvandlar 25 mm regnet lera till en kvist, oändlig även vid 4WD.

Coober Pedys klyvda mullockhålar är sparsigare här och små stigningar verkar vara stora geografiska särdrag. I väster står en stålborrkran, 11 meter hög, rak mot den svarta himmelen. Det är enkelt det högsta i det, det bara ber om för en blixtnedslag. Vid sin grund, i det ökande regnet, är opalmineran Philip Lewis den enda blocket runt i miles som sorterar genom smutsen från sitt senaste undersökningshål. Han gillar inte vad han ser.

Detta nya opalfält, Opal Ridge, ‘upptäcktes’ för bara två veckor sedan, i världens största opalområde. Andra gruvarbetare har ringt det slutar för dagen, men Phil går fortfarande. ‘På ett bra fält får du mycket konsistens, här är varje övning annorlunda, säger Phil och pawar genom den lilla högen.

Tjugo år tillbaka, inte långt ifrån, förlorade Phil en av hans ben i en opal gruvdriftsolycka. Han var mer än 20 m under jord, framför en tunnelmaskin, när hans partner oavsiktligt slog startknappen. Borren fångade sin start och slog honom under maskinen, vrida och manglade en fotled och strimlade det andra benet. Han bundet en torniquet runt det värsta benet och visste att det var en goner och såg walesiska psalmer till sig själv i en timme i mörkret medan han väntade på att räddas.

Men olyckan blåste inte opalet från hans ådror. ‘Det här är min hobby, säger Phil, sänker riggen för dagen.’ Jag är så glad att leva. ‘ Han beger sig på tomhet bakom honom. ‘Jag gillar bara rymden. Och det är spännande att du aldrig vet vad som händer i morgon.’

Behövs 127 000 kvadratkilometer av SA, WPA är främst pastoralt land som används för vapentester, raketlanseringar och andra experimentella program. Visa stort kart

Opal Ridge ligger i nordöstra delen av det mystiska Woomera förbjudna området (WPA). De flesta av WPA är begränsade till alla utan flera tillstånd. Phil har till exempel ett tillstånd från försvarsdepartementet att gruva på detta område som är hemma för hemlig militärprovning, gemensamma försvarsprojekt, fårstationer, ett kontroversiellt interneringscenter, mer än 4000 raketlanseringar och nio förstörande atomvapenprov En törnströja i väster påminner mig om detta explosiva förflutna.

Allting här ser ut att leda till WPA: s nästan otroliga historia. Molnformationer och bilhöga myallträd tar på sig formen av kärnvattensmoln. Vackra sträckor av tejd väg i mitten av ingenstans identifiera var raketspårningskameror stod. Runt stationstugor står raketstycken som gnomes. Var och en av husen har också sitt eget bombskydd, men de flesta har sällan använts enligt graderare Wayne Rankin, på 4350 kvadratkilometer The Twins-stationen är en av 23 stora fårkörningar i WPA. ‘Alla var tänkt att gå in i dem för varje raketlansering’, säger han. ‘Jag’ föredrar att vara utanför du kanske också ser det komma. ‘

I posten andra världskriget av krigskrigsparanoia avsatte premiärminister Ben Chifley det mesta av nord i SA för ‘testning av krigsmateriel’, inklusive brittiska långviktiga vapen. Ett annat område sattes i Pilbara, wa. Punkter inom de två områdena var bekvämt samma avstånd som London och Moskva.

WPA reducerades till ungefär hälften av sin storlek 1972, men på 127 000 kvadratkilometer som är dubbelt så stor som Tasmanien där finns fortfarande gott om utrymme att svänga en nötkreaturbil. Det är en blandning av scrubby-land, från mallee och röda sandhills, till spinifexland, öppet mulga skogsmark, glittrande vita saltpannor, shrublands på röd gibber och gräsmarker av ulllund, vitspets och petroleumgräs. Bredvid hundgärdet, som går igenom området, kranier av dingoes och rävar ligger bland gula everlastings och vilda pelargoner.

Den genomsnittliga sommartemperaturen här är 35,5C, men stationägarna kommer att berätta att de har klockat minst 52C. Luften är tjock med flugor redo att krypa in i munnen: kanske är det den kittel där den stora busken var smidda, med läppar som inte öppnas mer än absolut nödvändiga. Förutom flugorna är inte vildmarken det som är synligt där är den udda sömniga ödlan, magpie, charmen av zitta-zebrafinkar, västra bruna ormar, känguru eller vulkanen som högar av fruktade tummyror. Fläckar av vita pannade babblers och vackra Major Mitchell-kakadoner blir höjdpunkter.

Inom den svarta bluebushen ligger saltbush och paprika tusenskönor otaliga indikationer på områdets långa mänskliga historia. Serrerade klippstenar, piri-punkter, skrapor och andra föremål ligger överallt för dem med en skarp känsla av vad man ska leta efter. ‘Du kan nästan gå av Stuart Highway och hitta artefakter ute i mitten av ingenstans ‘, säger Andrew Starkey, inhemsk kontaktansvarig för området, påpekar ett annat stenchip.’ Se, någon har släppt sin pocketknife här. ‘

Andreas folk, Kokatha, var en stor nation av ökenboende med land från Coober Pedy till kusten. Med vatten som är knappt (i genomsnitt bara 175 mm regn per år och avdunstningshastigheter 20 gånger större) tenderade Kokotha att flytta runt i små familjegrupper, som kommer samman för stora händelser i stora soaker, rockhål eller heliga platser. ‘De gamla fällorna skulle berätta för mig att resa genom landet du duger fukten ur något ödlor, fåglar, små finkar. sten dem och suga tarmarna av dem. Jag tror att jag ska suga på den flaska vatten, säger han och når in i hans 4wd.

Urbefolkningar följde sånger av totems som emu och sömnig ödla tills vita bosättare tog massiva förändringar från slutet av 1800-talet på. ‘Ooldea blötläggning [nära sydvästra delen av WPA] var den huvudsakliga blötläggningen i området och Kokatha-gränsen, de hade mycket samspel med andra folk där’, säger Andrew. ‘Men när järnvägen gick in [1917] pumpade de 70 000 gallons [318 000 liter] en vecka och pumpade det i två år.’

När områden i västra delen av WPA som nu kändes som en del av Maralinga Tjarutja-länderna identifierades på 1950-talet som en toppplats för britterna att göra sin nästa omgång av kärnbombstestning, kontrollerades ingen om det var okej med lokalbefolkningen. Faktum är att många Aboriginals var lyckliga att hitta och flyttade ut ur området innan de nio fullskaliga blasterna varav några var lika kraftfulla som bomben föll på Hiroshima. ‘Det var en person som var ansvarig för att flytta människor ur ett område som vissa europeiska länder,’ säger Andrew.

Sittande i laxfärgat damm utanför de lockade grindarna i Maralinga, där sju av atomblastorna inträffade Hughie Windlass, samhällets äldste och ordförande för Oak Valley Council, minns livfullt Army-lastbilar som flyttar aboriginaler från området före kärnprovningen. Han var i hans mitten av 20-talet. ‘På den tiden bryr de sig inte om blackfellor. De säger ‘få helvetet ur det’. ‘Hughie säger att de flesta av hans folk flyttades till missioner i sa eller wa.’ Men folk var fortfarande där, dolda ur vägen. De var fortfarande där. Jag minns, jag såg det med egna ögon. ‘Hughie saktar sitt tal och gester försiktigt med händerna.’ Placera här. Några personer låg här ute. En eld här. Sova bredvid. Det fanns inga filtar för att hålla dig varm i dessa dagar. Jag såg platsen. ‘

Hughie kommer ihåg, efter att de hade blastat, de fångade känguruer som de inte kunde äta eftersom de var gula inuti. Hans folk undviker då Maralinga-området. Vi lever inte runt det, vi går igenom det, säger han och anger området bakom honom . ‘Vi hänger inte runt där.’

Den 2 m höga låsta porten på Maralinga är faktiskt en ruse. Om du går 100 meter kan du olagligt gå runt det. Det finns inget beväpnat vakt som håller människor borta från den kärntekniska förorenade zonen. Men det finns två härliga, ständigt beaming caretakers, Dianne och Leon Ashton. Ex Kalgoorlie, invånare, va, de sålde sitt hem, köpte en husvagn och satte sig runt Australien, men fick inte längre än Maralinga när treårsavtalet för vårdgivare kom upp. ‘Vi har en boll’, säger Dianne. ‘Vi älskar det här ute.’

Det område de ser efter är ett område på 3125 kvadratkilometer som kallas sektion 400, som nu är skild från resten av WPA. Huvudvis en serie sanddyner som snakar öster väster, den innehåller kärnvapenstrålplatser och hela spökstaden Maralinga.

‘Jag älskar att vara inblandad i något unikt’, säger Leon. ‘Hur många människor vet du vem som kan lägga upp handen och säga att de var chef för en atombombställe? Det är som att du äger din egen boskapsstation utan boskapet. Om du går utanför detta område, är det traditionellt jaktland. Vart kollar buskalkonerna? De kommer och gömmer sig här. Jag gillar utseendet, jag älskar öknen, jag älskar ensamheten. ‘

Många av de 8000 militära personalen som arbetade under och efter atomtestningen har inte så bra minnen.

1956, RIC JOHNSTONE, som bor på NSW Central Coast, var en ledande flygvärdinna på Maralinga. Han är nu chef för Australian Nuclear Veterans Association, en grupp som försöker få erkännande, medicinska tjänster och kompensation för dem som arbetade på Maralinga. ‘Jag lever fortfarande för att prata om det, men de flesta av blockerna gick jag med aren ‘t,’ säger han. ‘Hur jag överlevde, ingen vet.’

Rics jobb inkluderade körning i ‘heta’ områden dagar eller till och med timmar efter explosionerna, eskorterande forskare som tog mätningar. Han skulle sedan ta bort fordon och utrustning kvar inom explosionszonen till områden där explosionsverkningarna kunde undersökas. ‘Det kan finnas en lastbil på sin sida och vi går in och rätt det, och om det började kör vi det tillbaka till dekontamineringsstället’, säger han. Han sköljer sedan och tjänar fordonen medan han bär en mängd skyddskläder som i allmänhet visat sig värdelös. ‘Det var allt experimentellt. Skulle den här kostnaden skydda oss? Nej, det gjorde det inte. Kan du bära dessa handskar för att göra det här jobbet? Nej, det kan du inte. Kan du använda en annan uppsättning handskar, nej det kan du inte. Vi kunde inte arbeta med andningsväxeln eller med handskar. Det var så blodigt varmt att du verkligen inte ville ha något extra på speciellt i ditt ansikte.

‘Det fanns en mask som passade runt hakan och så ofta var du tvungen att dra ner den och tippa svetten ut eller du skulle dunkna i ditt eget svett. Stinken av gummit fick dig att spåra i alla fall. ‘

Ric s stint vid Maralinga var mindre än 12 månader. Han lämnade med diarré, kräkningar, skakningar och ett antal vita blodkroppar som skickade läkare och släcktes medicinskt olämpligt för service. En av flera läkare som han såg i Sydney gjorde inte ‘ Tro på hans historia. ‘Han ringde faktiskt försvarsdepartementet för att fråga om det hade varit kärnprov i Australien, och de sa’ nej ‘. Han trodde att jag var schizofren. Faktiskt hade jag strålförgiftning som lämnade mig med posttraumatisk stressstörning.’

Veteransföreningen hade 2000 medlemmar när Ric startade det 1972. Det finns nu mindre än 500. ‘De flesta är döda från vad vi anser vara radiogena sjukdomar’, säger Ric. ‘Anledningen till att testningen var övre hemlighet var inte att hålla informationen från fienden, det var att hålla det från allmänheten. När de släppte det först först, visste de verkligen inte vad de gjorde.

‘Vi var i grund och botten alla 20 år gamla barn, vi gjorde precis vad vi fick höra. Vi visste inte ens var vi gick, då fick vi veta att vi skulle testa kärnbomber och vi tänkte’ Åh, okej ‘När vi fick veta att vi skulle Maralinga trodde vi,’ Bra, vi ‘åker utomlands Malaysia eller någonstans’. Och då togs vi hemligt med tåg och föll i mitten av öknen.

‘Se, vi var soldater. Vi var förbrukade.’

Det har blivit åtta rengöringsoperationer på Maralingas kärnprovningsanläggningar. Under den senaste tidens omfattande insats, som slutfördes år 2000 och kostade cirka 100 miljoner dollar, skrapades 350 000 kubikmeter förorenad jordjord från 225 hektar av modifierad jordförflyttningsutrustning, sedan begravd. Kaniner är nu nöjda skyddande i sidan av dessa massiva gropar.