Missilman i Indien APJ Abdul Kalam går bort

Missilman i Indien APJ Abdul Kalam går bort

Kalam kollapsade vid Indian Institute of Management (IIM) Shillong vid ca 6,52 pm medan han föreläste en föreläsning. Han rusades till ett närliggande privathospital vid Nongrim Hills där läkare uttalade honom död.

Dr Kalams liv och tider på bilderVideo: Exklusiv 2013 talQ med missilman

Anländer till IIM Shillong runt 17.40, tog han Går Man Ner I Vikt vila för en stund och började lektionen på ‘Livable Planet’ klockan 18:35. Han kollapsade några minuter senare, enligt regissören IIM Shillong, professor De. Kalam s sista tweet sa, ‘Kommer till Shillong för att ta kurs på livlig planet på IIM.’

Kredit: Saurabh Singh

Kalams kropp har tagits till militärsjukhuset i Shillong och kommer att hållas där för natten. Den kommer att flyga till Guwahati klockan 5.30 på tisdag Går Man Ner I Vikt av en indisk flygvapenhelikopter och därifrån till Delhi med ett speciellt Viktminskning Tabletter flygplan.

Vi kan designa vilken missil som helst: Abdul Kalam

Regeringen har beslutat att förklara nationell sorg i sju dagar som ett kännetecken för respekt för den sena före detta presidenten Abdul Kalam, sade unionens hemministern L C Goyal. Under den statliga sorgen flyger nationalflaggan i halv mast på alla byggnader i hela Indien, där den flyger regelbundet. Hemdepartementet övervakar arrangemanget för begravningen i samråd med medlemmar av den sena presidentens familj.

Från tidningen: Göra av presidenten

Kalam, som tjänstgjorde som den 11: e presidenten i Indien från 2002 till 2007, föddes i Rameswaram, Tamil Nadu den 15 oktober 1931 och studerade fysik och rymdteknik.

Kalam: Enkelt djupt

Romancing Republiken

Kalam tillbringade fyra decennier som forskare och vetenskapsmanagern vid Försvarsforsknings- och utvecklingsorganisationen (DRDO) och den indiska rymdforskningsorganisationen (ISRO).

Indien Idag nummer 2002: VD och skomakare

Indien idag utgåva: Året som förändrade det indiska ordförandeskapet

Från Indien idag Magazine: Salaam Kalam (6 augusti 2007)

Hans roll i utvecklingen av ballistiska missiler och lanseringsfordonsteknik tjänade honom moniker ‘Missile Man’. Kalam spelade en nyckelroll i de kärnprov som Indien genomförde 1998 i Rajasthan s Pokharan.

Kalam, som populärt hänvisades till som folkets president i Indien, skrev också 14 böcker om olika ämnen, inklusive bästsäljare som Indien 2020 och Wings of Fire och Ignited Minds.

‘Dr Kalam, mitt sinne är fylld med så många minnen, så många interaktioner med honom. Han var alltid förundrad över hans intellekt, lärde sig så mycket av honom. Dr. Kalam tyckte om att vara med människor, människor och unga älskade honom. Han älskade studenter och tillbringade sina sista stunder bland dem, ‘tillade PM.