politik och strategi

Vad gller det faktum att Sverige r med i EU har Piratpartiet ingen sikt, och det finns det heller ingen srskild anledning att ha. Det r ett historiskt faktum, precis som freden i Roskilde eller frlusten av Finland. Sverige r med, och det kommer vi att fortstta vara, oavsett om man har en sikt om saken eller inte rent privat.

Men nr vi nu r med i EU, d har vi rtt att krva att det ska vara demokratiskt, transparent och ngorlunda vettigt. Det r EU inte idag, och det r den underliggande orsaken bakom det mesta av det elnde vi ser komma frn Bryssel idag.

Vi r motstndare till Lissabonfrdraget, eftersom det skulle cementera det demokratiska underskottet som r roten till en stor del av det som r fel med EU. Nr vi vl har tagit plats i parlamentet, kommer vi att diskutera med de grupper som knns relevanta fr att avgra vilken grupp som ligger nrmast oss i vra frgor, och g med i den gruppen.

Inne i gruppen kommer vi att gra vrt yttersta fr att vertala de andra medlemmarna att ansluta sig till vra stllningstaganden i de frgor som ligger inom vr politiska plattform. I gengld kommer vi att ta rd av gruppen i alla andra frgor, och rsta med gruppen om vi inte har starka skl mot.

Om man ska gissa in i framtiden r det rimligt att tro att det kommer att bli endera den grna eller den liberala gruppen.

En sak r sker. Grupptillhrighet r underordnat vr kompromisslshet med vra principer. Det enda undantaget r gruppen fr frmlingsfientliga och nationalistiska partier vilken vi av principiella skl aldrig kommer g med i.

Piratpartiets lista med EU kandidater finns hr.

Inskrivet av Anonym (ej verifierad) ons, 2009 02 11 22:08

Finns det en gruppering i EU parlamentet fr nationella och frmlingsfientliga partier ? Det finns en EU kritisk gruppering dr Junilistan deltar men i den r det EU kritiken som gr att partier r med i grupperingen ven om d vissa partiet har frmlingsfientliga drag i sig.

Ni r naiva i tron att ngon av de etablerade grupperingarna kommer att slppa in Piratpartiet om det kommer in i EUparlamentet. Grupperingarna har en filosofi i att om det redan finns ett parti med i gruppen frn ett land s fr det i praktiken veto om Piratpartiet fr komma med i grupperingen eller ej. Dvs alla de stora grupperingarna r drmed helt stngda fr Piratpartiet d jag knappast ser att ngot av de strre riksdagspartierna skulle sga ja.

Kanske vnsterpartiet eller miljpartiet lter er vara med i deras grupperingar men om de inte vill det s har Piratpartiet egentligen bara ett alternativ Oberoende Demokratigruppen samma gruppering dr Junilistan idag r med i.

Slutligen s r jag frvnad ver att Piratpartiet r emot att ing i en gruppering p vissa vrderingar hos medlemmar i gruppen dr vrderingarna inte motsgs av Piratpartiets ideologi. Om det r ngon gruppering som br uteslutas s borde de vl vara jmfrt hur dessa grupperingars medlemmar verensstmmer med Piratpartiets vrderingar ?

Kan inte heller i partiprogrammet se ngot om att Piratpartiet r fr att Sverige r medlem i EU och drfr borde det vl egentligen inte vara ngot problem att ing i en EU fientlig gruppering ? Innebr inte detta stllningstagandet en utvidgning av Piratpartiets politik utver vad som str i partiprogrammet ?

Inskrivet av Anonym (ej verifierad) tors, 2009 02 12 01:34

Det fanns en frmlingsfientlig grupp som hette ITS, men den r upplst. De mest hgerextrema r grupplsa idag.

Det r ganska ointressanta att diskutera grupptillhrighet nu. Omedelbart efter valet kommer sannolikt

ett par tre av de minsta grupperna upplsas d de inte lngre har tillrckligt mnga medlemmar.

Nya grupper kommer skapas av de nya partier som kommer in.

Sen r det ett jkla rvspel fr att varje grupp vill suga ut s mycket pengar som mjligt ur byrkratin.

Partigrupperna fr en sorts partistd baserat p ett antal olika kriterier. Saker som hur mnga ledamter de har, hur mnga nationella partier som finns i gruppen, hur mnga sprk som ledamterna i gruppen behrskar osv.

Tiden varje ledamot fr tala, och hur mycket pengar varje person fr fr trycksaker, hemresor, besk frn hemlandet mm bestms efter dessa ganska mrkliga regler.